O kulečníku a jeho pravidlech

Kulečník určitě patří mezi oblíbené hospodské sporty jako je pití piva nebo stolní fotbálek. Netřeba asi připomínat, že se hraje s 16 koulemi z nichž jedna je černá(číslo 8), jedna bílá a pak jsou očíslované od 1 do 7, kterým se říká celé a pak od 8 do 15 jsou tzv. půlky. Kulečník vznikl již ve 12. století v Anglii a ze začátku se velmi podobal kriketu. Hrával se na trávníku a do koulí se šťouchalo zahnutými holemi.

Pokud hledáte to pravé kulečníkové vybavení jako jsou tága, stoly a další příslušenství tak jej nepřehlédněte v sekci volný čas na našem e-shopu.

Jak je to, ale s pravidly? Určitě jste se několikrát v hospodě setkali s tím, že jste nevěděli jak se vlastně má správně kulečník hrát. Pojďme se nyní podívat jak by to mělo správně vypadat a v čem se dělají nejčastější chyby.

Začátek hry – rozstřel

Možností jak rozestavit koule je mnoho. Základem však je, samozřejmě, koule poskládat do trojúhelníku tak, že černá koule bude uprostřed. Dále pak tak, aby půlená koule byl v jednom rohu a celá koule v druhém. Zbytek koulí se rozmisťuje náhodně. Správný rozstřel nastává tehdy jestli alespoň jedna koule spadne do díry nebo pokud se alespoň 4 koule dotknou stěn. Pokud se povede povede hráči, při rozstřelu, to že černá koule mu spadne do díry, má právo na to opakovat rozstřel. Hráč, který při rozstřelu trefí alespoň jednu kouli do díry(ne černou nebo bílou) je tato barva jeho. Pokud se mu povede rozstřelit do děr koule dvě koule v rozdílných barech má právo na to si vybrat jakou barvou bude hrát.

Průběh hry a fauly

Jako faul se posuzuje:

  • Strk, při kterém se bílá koule nedotkne žádné jiné koule.
  • Strk, při kterém do kapsy spadne bílá koule. V tomto případě pak protihráč vezme bílou kouli a může jí umístit kamkoliv na stole a hraje pouze 1x.
  • Strk, při kterém se bílá koule dotkne nejdříve soupeřovy nebo černé koule.
  • Strk, při kterém se do kapsy vnoří soupeřova koule. Nejedná se však o faul pokud jako první trefíte svou kouli a následně pak soupeřovo spadne do díry.
  • Strk, při kterém koule vypadne ze stolu. V tom případě se koule umístí na zadní bod
  • Dotek koule rukou, jinou částí těla či oděvem, dotek koule jinou částí tága než „kůží“, dotek tágem jiné koule než bílé. Na toto pozor. Neplatí, že si kouli můžete od mantinelu pošoupnout na šířku tága, protože jakýkoliv dotek koule rukou je faul.
  • Strk tágem do jiné než bílé koule.

Při výše uvedených faulech platí, že po uskutečnění faulu, protihráč NIKDY nehraje 2x, ale pouze je na řadě a hraje 1x!

Pokud se Vám podaří „vyšťouchnout“ kouli během hraní bude záležet o jakou kouli se jedná. Pokud se jedná i bílou protivník si jí staví kamkoliv na stůl  a hraje. V případě barevné koule se vyšťouchnutá koule umisťuje do díry a už se sní dále nepokračuje. Pokud se Vám podaří vyšťouchnout černou kouli, hra končí, prohráli jste.

Závěr hry

V závěru se hráč, který již umístil všechny své koule do děr, snaží trefit černou kouli do díry, kterou si může libovolně při každém šťouchu určit! Neplatí, že se musí hrát vždy na protější roh.

Více v e-shopu www.renegad.cz/68-kulecnik.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *